NL FR

Tips voor Zwarte Woud

Stuur ons een reistip

Filter de reistips
 • Wandeling


  Hou je van een iets uitdagendere wandeling? Dan is de "teufelkanzelsteig" in Bad Griesbach een echte aanrader. Prachtige bospaadjes en heerlijk rustig. Wel enkel voor mensen die goed te been zijn, je moet vaak naar boven via trappen of langs smalle paadjes, maar het uitzicht boven loont meer dan de moeite!

  Gepost door Martine Schoeters en Bert Petitjean - 7/11/2021


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Zwarte Woud


  Het Zwarte Woud biedt een ideale mix van cultuur en natuur : interessante grotere steden (Freiburg, Baden-Baden, ...), maar evengoed schitterende kleine dorpen met vakwerkhuizen, prachtig bebloemd, en een mengeling van uitgestrekte bossen, glooiende groene weiden, watervallen, meren, ... . Een auto is wel erg handig om overal te komen, want de bezienswaardigheden liggen toch wat uiteen. De bochtige bergwegen zijn wel heel goed beveiligd, maar oppassen voor ander verkeer (nogal wat motorrijders).

  Gepost door Edwin Vanthournout - 13/09/2021

  Reacties

  Een bezoek aan Schiltach en Dornstetten kun je combineren. Prachtige vakwerkhuizen en een historische sfeer. Je moet deze stadjes wel met de auto bezoeken, maar er zijn goede parkeermogelijkheden.

  Gepost door Bea van der Steen op 13/12/2023


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Genieten


  Perfecte bestemming om een evenwicht te vinden tussen inspanning en ontspanning. Na een mooie wandeling of fietstocht, naar ieders mogelijkheden en perfect gemarkeerd, lekker genieten in een zwembad, wellness of sauna gevolgd door een lekkere maaltijd. Een echte aanrader!

  Gepost door Hoeckx Martine - 22/08/2021


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • stadsbezoek


  Je bezoekt het zwarte woud waarschijnlijk vooral om te wandelen, maar indien het weer hiervoor niet ideaal is kan een bezoek aan Baden -Baden ( de wandeling voorgesteld door Holiday Line is heel goed) en Freudenstadt, ook om te shoppen de dag redden. Het openbaar vervoer, de S Bahn en de bussen zijn goed op elkaar afgestemd en dan kan de chauffeur ook eens van het landschap genieten!

  Gepost door bormans - 16/02/2020

  Reacties

  Het openbaar vervoer TIJDENS HET WEEKEND is eerder beperkt (waarvoor begrip ). Als toerist moet je bij vele verbindingen rekening houden met lange wachttijden ( één uur of langer ). Overigens is een uitstap naar Triberg, de stad van de oudste en 1000-den koek-koeks-klokken, de moeite waard. Hoogste waterval van Duitsland, grootste uurwerk ter wereld ( binnen en buiten te bezichtigen à 2 euro ), modelbouw museum, een aanrader met telkens de mogelijkheid om mooie wandelingen te maken. We kwamen dagen te kort om al dat moois te beleven, bezien, bewandelen. Het krijgt dus een vervolg..ook om de vele specialiteiten op culinair gebied te, leren waarderen.

  Gepost door Van Damme op 20/08/2021


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Wandelingetje (wel mét een reeks trappen) maar erg mooi én niet te lang..


  Waterval in Allerheiligen (0ppenau)

  Zowel te bewandelen van aan de kloosterruïne (boven) als vanaf de grote parking beneden.

  De rit erheen is prachtig, over de (berg) Kniebis rijden is erg mooi.

  Gepost door Wijsmans Maria - 17/12/2019


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Prachtige wandeling !


  Als je in Bad Peterstal /Bad Griesbach verblijft kan je bijvoorbeeld de wandeling Schwarzwaldsteig doen (11 km) : prachtige natuur ,veel afwisseling en rustplaatsjes waar je een fris drankje kan nemen(zelfbediening met vrije bijdrage). Een aanrader !


  Foto's voor deze reistip van Zwarte Woud

  Gepost door Philippe Lemey - 14/10/2019


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Tips voor tijdens verblijf in Hochenschwand


  Mijn tips, voor het geval je niet kan/wil wandelen :

  1 . Huur een fiets (5€) bij het plaatselijk bereidwillige toeristenburo in Hochenschwand en rij steil naar beneden en vervolgens rond de Schuchsee. Terug naar boven ,doe je met de bus+fiets vanaf Hausern (met de gratis Konuskaart).


  2.Neem de trein in Seebrugg tot in Barental, vervolgens de bus tot aan de voet van de Feldberg. Daar neem je de Feldbergbahn ! Trein en bus zijn met de Konus gratis - met korting op de kabelbaan !

  Gepost door Pol Hertogs - 17/09/2019


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Verblijf in Todtnauberg- Zwarte Woud.


  Onze reisroute hebben we gekozen via Metz-Nancy- Baccarat en St Dié. Tot daar steeds 2 x 2 rijvakken . Dan via tunnel van Ste Marie aux Mines en langszij Sélestat en Marckolsheim naar Freiburg tot bestemming Todtnauberg. Enkel 6 a 7 € tolgeld voor de tunnel, rest van de reisweg volledig tolvrij.

  Totale reistijd is iets langer dan via Strasbourg met vanaf Nancy max. 110 Km/u in Fr. ; maar je vermijd heel

  wat péage en het drukke verkeer en files rond Strasbourg.

  Gepost door W. De Wilde - 10/09/2019


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Hasel - Landgasthof Erdmannshöhle


  ER zijn 3 mooie wandelingen die vertrekken aan het gasthof. De bewegwijzering is niet altijd eenvoudig te vinden, vraag voor je vertrekt hoe je exact moet lopen (stafkaart kan bekomen worden) dat zal je tocht zeker vergemakkelijken en zal je geen extra km moeten omlopen.

  Tip voor Holidayline, vraag aan het hotel om deze tochten in de toekomst op regelmatige basis te checken.

  Gepost door Rijckmans - 15/08/2019


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Wandelen


  Hoi, Blijf niet alleen in het dorp waar je verblijft maar trek erop uit. Een stadje bezoeken is fijn maar vergeet niet om door het Zwarte Woud dagtochten te gaan wandelen. Het staat goed aangeduid maar voor de zekerheid kun je het best van tevoren in het hotel om een route vragen of naar een toeristische dienst gaan. Veel plezier.
  Gepost door Kim Frijters - 24/07/2019


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Heerlijk fruit!


  Op onze wandelingen kwamen we verschillende boerderijen tegen waar appels, pruimen, kersen en aardbeien te koop waren: rechtstreeks van het veld en heel lekker! Ook zelfgemaakte schnaps is een aanrader én zeer voordelig te krijgen.

  Gepost door Vincke Ignace - 25/08/2018


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Schluchsee


  Je kan een mooie wandeling maken rond de Schluchsee (18 km). Als je vanuit hotel Auerhahn in tegenwijzerzin vertrekt, let er dan op dat je bij restaurant Sint Hubertus de bosweg neemt richting Schluchsee (rode ruit). Zoniet loop,je langs de hoofdbaan waar het niet aangenaam aandelen is.

  Gepost door Aerts - 21/06/2018


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Wandelen vanuit Schönmunzach - Baiersdorf


  Vanuit deze locatie kan je heel mooie wandelingen maken, ongeacht je niveau van wandelaar. Gewoon langs één van de vele beken wandelen of even verder weg rijden en van daaruit onmiddellijk boven de 1000 m uitkomen met prachtig zicht op de Vogezen. Het dorp zelf is heel rustig en zeker niet toeristisch. Zeker een aanrader.


  Gepost door Koen Verhaeghe - Mieke Callens - 14/05/2018


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Fassnacht


  3 februari gaat er in Freudenstadt jaarlijks de optocht van de heksen door. Een oud gebruik. Ruim 80 groepen lopen 2 uur lang door de straten van de stad.: heksen, duivels en andere misterieuze figuren. Typisch voor de streek zijn de prachtig uitgewerkte houten maskers, die de boze geesten van de duistere winter moeten verjagen nu de lente in aantocht is. Een aanrader om mee te maken, ook voor kinderen. Maar pas op: de heksen delen niet alleen snoepjes uit maar steken vanalles uit met de kinderen en dollen met de meisjes.


  Foto's voor deze reistip van Zwarte Woud

  Gepost door Delbon Ludo - 19/02/2018


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Skiën in Feldberg


  Wij waren voorbereid op een klein gebiedje maar werden verrast door de grootte van het ski-gebied. Relatief lange pistes met voldoende uitdaging voor de gematigde skiër. Je kan je er wel een dagje amuseren. Ski-materiaal kan je huren aan de voet van de ski-pistes.


  Foto's voor deze reistip van Zwarte Woud

  Gepost door Dieltjens-Christiaens - 7/12/2017


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Waterval Todtnau


  De hoogste waterval van Duitsland met makkelijk pad er na toe.


  Foto's voor deze reistip van Zwarte Woud

  Gepost door Jan van Dijk - 29/07/2017


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • restaurant


  restaurant Schloss Kronenburg in de Eifel = top !

  Gepost door terlinck - 6/11/2016


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Bezienswaardigheden


  Allerheiligen,met waterval en heel veel treden.

  Waterval in Triberg; entree betalen.

  Offenburg ; Leuke stad om te shoppen.

  Kasteel Hohenzollern ; zeker een bezoekje waard.

  Zwarte Woud is erg mooi om door heen

  Te rijden met de auto / aanrader.

  Gepost door Fam Schaper - 1/09/2016

  Reacties

  De Allerheiligenwaterval bezoeken via de trappen op de boord van het kolkende water!

  Gepost door Marc Boogaerts op 22/05/2019


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Hochschwardswald


  In de winter: beleef het alpine-skigevoel op de Feldberg. In de zomer: sfeer en watersporten aan de Schluchsee en Titisee. Rij eens via het schitterende dal van de Wehra tot aan de grens met Zwitserland. Vanuit het sfeervolle Bad Säkingen steek je te voet de grens over via een antieke houten brug over de Rijn; heel bijzonder !

  Gepost door Blomme - 1/02/2015


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Schluchsee tot Titisee


  Je kan met het boemeltreintje (gratis via de KONUS Gastekarte) dat begint aan Seebrugg naar Schluchsee en vandaar weer doorrijden naar de Titisee. Als je wil kan je zelfs helemaal tot Freiburg doorrijden! Prachtige route, alleen jammer dat het een dubbeldekker is en geen klassiek treinje waarbij de ramen open kunnen! De wandeling van Höchenschwand naar St Blasien is prachtig!

  Gepost door Karen - 17/11/2014


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Freudenstadt


  Vanuit Bad Peterstal-Griesbach is een bezoek aan het mooie stadje Freudenstadt zeker een aanrader. Maar ondanks het gratis openbaar vervoer voor toeristen, kan je er nmoeilijk geraken met trein og bus. Dus daarvoor gebruik je best de auto (parkeren is er geen probleem).

  Gepost door Debacker Bea - 13/10/2014


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Boek je reis lang genoeg!


  Wij zijn maar 4 dagen naar het Alpenblick hotel geweest. Het is een bio- en WELNESS hotel. Dus als je echt wil genieten, kom je niet toe met 4 dagen. Zeker als je van ver moet komen, dan ben je al snel een volledige dag kwijt met de heen- en terugreis. Het zwarte woud is een zeer mooi en divers landschap. Hou je een beetje van natuur? Dan kom je met enkele dagen niet toe.. Er zijn zo veel verschillende wandelingen met allemaal hun eigen bezienswaardigheden. Je wil er meer dan 1 doen. Dus: boek voor minstens een week :) Anders ga je er weg met het gevoel dat je nog zoveel meer had kunnen zien!

  Gepost door Toon Janssens - 1/09/2014


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Leuke wandeling - Dottinger Ballrechten


  Een leuke wandeling met de kinderen is in Dottinger-Ballrechten langsheen de Castellberg. Via leuke trapjes kan je langs wijngaarden omhoog wandelen. Op de top is er een uitzichtpunt en via het bos kom je aan bij een oude eik die volledig uitgekerfd is in een sprookjes tafereel.


  Foto's voor deze reistip van Zwarte Woud

  Gepost door Line Herregods - 17/08/2014


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • niet te missen


  Staufen is zeker een bezoek waard en dit vind je in de meeste reisgidsen nauwelijks terug

  Gepost door bex guido - 17/08/2014


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Bezienswaardigheid


  Zeker het bezoeken waard is het stadje GENGENBACH. Zeer mooi marktplein; ook de Engelstrasse en Narrenmuseum met de toren welke een prachtig uitzicht geeft op de oude stad!!

  Gepost door Sigin Patrick - 15/08/2014


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Wutachschluchtwandeling


  zeer mooie wandeling, maar zorg voor goede schoenen (geen loopschoenen oid , maar degelijke bergschoenen). Niet doen als het regent. Terugkeren kan je doen met de bus. Maar bekijk op voorhand zeer goed welke bus op welk uur terugkeert. Let op : in de week zijn er maar héél weinig terugkeerbussen en die zitten eivol bij mooi wandelweer.

  Gepost door Van Daele - 14/08/2014


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • THERMEN BADENWEILER


  De thermen in Badenweiler zijn een aanrader, lekker genieten en ontspannen in verwarmde zwembaden, heerlijk om eens te doen.

  Gepost door NATHALIE WYLLEMAN - 4/08/2014


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Kindvriendelijke uitjes in en rond Badenweiler


  Park der Sinne (park met speeltuintje en tuigen die de zintuigen prikkelen) in Badenweiler is geweldig om te bezoeken met kinderen, en ook leuk voor volwassenen. Ook de kabelbaan naar de top van de Feldberg en bootje varen op de Titisee zijn een mooie daguitstap vanuit Badenweiler.

  Gepost door Merckx - 17/07/2014


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Sankt Blasien


  Sankt Blasien is te voet bereikbaar vanuit Hotel Alpenblick in Höchenschwand. Mooie wandeling en aangename eindbestemming. Sankt Blasien is een rustig, aangenaam dorp met eenvoudige, maar indrukwekkende basiliek.

  Gepost door Verstricht Erna - 4/07/2014


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • treinrit


  Met de Konuskarte reis je in het Zwarte Woud gratis met trein, tram, bus. Vanuit het stationnetje Seebrugg met de trein naar Titisee of Freiburg. Het boemeltreintje rijdt elk uur door een zeer mooi landschap (o.a. de Ravennaschlucht) met indrukwekkende hoogteverschillen !

  Gepost door Blomme - 11/02/2014

  Reacties

  Met deze gastenkaart kan je dus inderdaad met alle openbare vervoer reizen in het ganse Schwarzwald. ook zijn er zeer volledige reistabellen ter beschikking wat rondreizen met openbaar vervoer gemakkelijk maakt. Ook gemakkelijk voor verplaatsingen naar skigebieden.

  Gepost door pauwels patrick op 9/03/2014

  De Konus kaart vereenvoudigd de vakantie in het Zwarte woud en maakt uitstappen heel gemakkelijk en goedkoop. Meeste bestemmingen zijn vlot te bereiken.

  Gepost door Omers Liliane op 28/11/2016


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Gratis met de trein


  Vanuit hotel Sonnenhof in Schönmünzach is het aangewezen om gratis met de trein (en de tram en de bus) de steden Karlsruhe, Freiburg en Baden-Baden te bezoeken. Telkens een leuke en rustige daguitstap.

  Gepost door Jos Vanachter - 10/11/2013


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Todtnauberg


  Zeker St.Blasius bezoeken is een prachtige weg en een heel mooi plaatsje met gote Basiliek die het bezoeken waard is


  Gepost door van put jenny - 4/11/2013


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Waldshut


  Waldshut is een gezellig stadje aan de grens met Zwitserland. Je kan hier fijn shoppen en genieten van een lekker stuk kirsh-taart of een koffietje. De autovrije winkelstraat is echt gezellig en er zijn heel veel leuke shops.

  Gepost door Kathleen Verbruggen - 3/11/2013


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • duitse taal


  een aanrader als je de duitse taal niet goed machtig bent, neem altijd een klein woordenboekje mee, wij hadden het vergeten en de menu was altijd in het Duits en soms wisten we niet wat we gingen eten s'avonds, de hoteluitbater was altijd bereid om bijkomende uitleg te geven weliswaar ook in het Duits maar toch

  Gepost door braem - 13/09/2013


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Wandelparadijs! Todtnau-Feldberg


  Maak zeker gebruik van de gratis bus om je te verplaatsen. Ga met de bus naar Belchen en kom te voet terug naar he hotel. Schitterende wandeling op het parcours van de Westweg. Neem de bus naar Feldberg en ga via de Feldbergsee naar de Baldenwegerhut, Zastlerhut en Wilhermerhut naar Stubenwasen en zo naar Muggenbrun.

  De luswandeling naar Knöpflesbrunnen vanuit het hotel is een leuke opwarmer voor de andere dagen. Andere mogelijkheid: naar Stubenwasen en Stubenwasenhut en terug naar hotel via Notschrei.

  De verschillende zwembaden in de omliggende dorpen zijn ook gratis met je gastenkaart.

  Gepost door joris lambrechts - 20/08/2013


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Opgelet voor steken


  als je gaat wandelen, let dan vooral op voor venijnige beten door insecten. Onze benen stonden er vol van! Je gaat dus best niet in korte broek ofwel smeer je je voldoende in met bv. 'Care-plus' op basis van 'deet'.

  Gepost door Ignace Vincke - 30/07/2013


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Bezoek brouwerij.


  Als je in de buurt bent zeker niet vergeten langs brouwerij Waldhaus in Waldhaus 1 79809 Weilheim-waldhaus langs te gaan.Super.Echt waar doen !

  Gepost door Paul Cupers-Jehaes - 20/07/2013


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Uitstappen vanuit hotel adler


  Is een hele mooie streek waar het hotel zich bevindt. Je kunt er in de zomer heel wat wandelen en in de winter skiien. Een grote aanrader in die streek is de feldberg, enorme mooie wandeling en hele mooie uitzichten. Wij hebben die gedaan en was echt de max, ook bij die wandeling kom je de feldsee tegen. Ook de belchenberg is heel mooi en de schluchesee is ook een echte aanrader. Je kunt het meer volledig rondwandelen en een heel mooi uitzicht op het water. Ook de watervallen in todneau zijn heel mooi. Is teveel om op te noemen want je had genoeg keuzes om daar de mooie plekjes te kunnen doen. In ieder geval was de reis geslaagd voor ons.
  Is een hele mooie streek waar het hotel zich bevindt. Je kunt er in de zomer heel wat wandelen en in de winter skiien. Een grote aanrader in die streek is de feldberg, enorme mooie wandeling en hele mooie uitzichten. Wij hebben die gedaan en was echt de max, ook bij die wandeling kom je de feldsee tegen. Ook de belchenberg is heel mooi en de schluchesee is ook een echte aanrader. Je kunt het meer volledig rondwandelen en een heel mooi uitzicht op het water. Ook de watervallen in todneau zijn heel mooi. Is teveel om op te noemen want je had genoeg keuzes om daar de mooie plekjes te kunnen doen. In ieder geval was ...

  Lees het volledige berichtVerberg het volledige bericht
  Gepost door beaumont ilse - 20/07/2013


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Dom van St. Blasien


  St. Blasien is gelegen op 15 km van het hotel Auerhahn in Aha (Schlugsee). Dit uit de kluiten gewassen dorp heeft een prachtige Dom. Eens binnen wordt je ondergedompeld in het wit licht van de ruimte. De eenvoud straalt zoveel pracht uit. Het beeld dat je krijgt staat in schril contrast met andere kerken. Echt een aanrader. Voor de Dom loopt een klein riviertje waarlangs het heerlijk kuieren is.

  Gepost door DE STEUR - 6/06/2013


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • prachtig : modelspoorbaan in Hausach


  inkom bijna 6 euro, geen vermindering voor Konus-karte.

  Maar hier kan je je ogen de kost geven, zoveel echt gedetailleerde landschappen, huizen, wegen, treinen, ongelofelijk ! Jaren werk zit daarachter, maar dat is zeker de moeite waard om te bezoeken.

  Gepost door eddy van ballaer - 28/01/2013


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Titisee and Rheinfall


  If around in the neighbourhood of Höchenschwand, certainly visit Titisee (lake Titi) it’s touristic, but beautiful. Rheinfall (the broadest waterfall in Europe) in Switzerland is also worth paying a visit (do take into account you’ll have to pay for a road tax sticker for the car upon entering Switzerland.)


  Gepost door Ann Simoens - 18/01/2013


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Ervaar je eigen belevingen in het bos na bezoek Schloss Ludwigsburg


  In het arrangement van hotel Nestor zat een rondleiding met gids door het slot Ludwigsburg waar je vanuit het hotel door een park in 5 minuten naar toe wandelt. Tijdens deze rondleiding beleef je ondermeer de jacht van destijds.

  15 autominuten van Ludwigsburg naar het noorden ligt Freudental; hier beleef je het leven van toen en nu door de bossen en kom je restanten tegen van schuilplaatsen van de jacht. In mooi contrast komen na het bos de wijngaarden bij de Michaelsberg en kun je heerlijk genieten bij Gaststatte Michaelsberg van een aantal huisgemaakte gerechten. Op loopafstand is Tripsdrill; een belevenispark voor (vooral voor kinderen) nog meer vakantieplezier!

  Heerlijk genieten!

  In het arrangement van hotel Nestor zat een rondleiding met gids door het slot Ludwigsburg waar je vanuit het hotel door een park in 5 minuten naar toe wandelt. Tijdens deze rondleiding beleef je ondermeer de jacht van destijds.
  ...

  Lees het volledige berichtVerberg het volledige bericht
  Gepost door M. Heemskerk - 18/10/2012


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Feldberg


  De Feldberg is een prachtig groene berg met een top van +- 1500m hoogte. Leuke excursie - met de kabelbaan naar boven en vervolgens een wandeling met eventueel verschillende tussenstops (berghutten) terug naar beneden. Terug aangekomen bij de vertrekplaats is het de moeite om het Haus der Natur te bezoeken. Hier krijgt met alle mogelijke info ivm fauna en flora van het Zwarte Woud.

  Gepost door filip vogelaere - 26/08/2012


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Relaxen


  Het zwarte woud staat bekend om de kuuroorden en daar moet je beslist eens naartoe. We logeerden in badenweiler, thuisoord van de Romeinse thermen en van de moderne cassiopeabaden. Drie heerlijke baden, met verwarmd water en thermaal water, waar de hele familie zich volledig kan ontspannen. Met een massage erbij een absolute aanrader!

  Gepost door Dorinda - 17/08/2012


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Waterval


  Op de Feldberg, bij Todtnau, kan je de hoogste waterval van Duitsland ontdekken. De moeite waard!

  Gepost door Van Den Broeck - 11/08/2012


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Tip voor heen- en terugreis


  Igv druk verkeer is het interessant de péage wegen te nemen via Luxemburg (om nog goedkoop te tanken) naar Strasbourg en dan Duitsland in via Offenburg.

  Ook is het interessant om op de heen- of terugreis nog even het zeer toeristische stadje Riquewihr (vlakbij Colmar) te bezoeken.

  Gepost door Jan Molenaar - 18/07/2012


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Tip voor Badenweiler


  Park der Sinne (Badenweiler) is fantastisch om te beleven, voor de kleine en de grote kinderen! ;-) Zeker doen en stilstaan bij wat niet alledaags is.

  Gepost door Viaene - 14/04/2012


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • ontdekken


  Ga voor je lunch of een avondmaal eens naar een klein plaatselijk eethuis, een aanrader, niet duur, vers en super lekker. Even weg van de hotels tussen de plaatselijke bevolking, dan snuif je de sfeer van de regio.

  Gepost door matthysen - 3/04/2012


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Golfen in het Zwarte Woud


  Voor wie van golfen houd is de golfbaan van Schonau zeer aanbevelenswaardig

  Gepost door Jos Akkermans - 25/11/2011


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Waar naartoe?


  Frieburg is een mooie stad om te bezoeken en er staat een stadswandeling beschreven in het boekje"Zwarte woud ontdekken enbeleven" van DELTAS. Deze stad is ook voor grote winkelaars.

  In Durbach staat er een slot en daar heb je een heel mooi uitzicht. Het slot was wel na 2 november gesloten. Het is alleen te bereiken met de wagen.

  Reizen vanuit Bad Peterstal is goed via trein of bus.

  Missschien uitgestipelde wandelingen bekijken op internet, want het wandelboekje van daar is toch niet zo duidelijk (de straten wel, maar niet de wandelwegen).

  De herfst is een mooie periode om daar te vertoeven. Het bos is dan ook niet zo donker. Ga reeds in de morgen op stap, want het is reeds donker om 16 u. Steek voor alle zekerheid een zaklamp in je tas.
  Frieburg is een mooie stad om te bezoeken en er staat een stadswandeling beschreven in het boekje"Zwarte woud ontdekken enbeleven" van DELTAS. Deze stad is ook voor grote winkelaars.
  ...

  Lees het volledige berichtVerberg het volledige bericht

  Foto's voor deze reistip van Zwarte Woud

  Gepost door Pauldine Bossuyt - 6/11/2011


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Lang weekend in Bad Peterstal-Griesbach


  Zeker het 'Romantisches Kleinod' Gengenbach bezoeken! Middeleeuws stadje met stadswallen en poorten, prachtig gerestaureerde torens en vakwerkhuizen.

  De prijzen in het Zwarte Woud zijn 'onbelgisch': voor € 25,- kan je er met twéé personen heel behoorlijk eten (Centrum Bad Peterstal). Andere Euro dan de onze?

  Baden-Baden is een zeer verzorgd kuurstadje met hellende straten en een prachtig rivierpark. Zelfs de rivierbodem is geplaveid ... De prijzen en de winkels zijn er wel aangepast aan de vele dure Russen die er rondlopen.

  Gepost door Janssenswillen Michel - 5/11/2011


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • mooie wandeling


  voor een mooie wandeling in de buurt van triberg is het wandelgebied rond de blindensee zeker een aanrader!

  Gepost door aerts - 28/10/2011


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • wandelen in stilte met verposing


  De 4u durende wandeling in het Zwarte Woud (zuiden ervan) is constant verrassend, qua stille variabel kleurige schoonheid. Zeker iets eten/drinken op het terras van Almgasthaus Knopflesbrunnen. Het prachtige uitzicht is er gratis!Verder, ofwel een ander moment, kiezen om te voet, in mijn geval van het pittoreske dorpje Muggenbrunn, via het nog kleinere Aftersteeg, naar het iets meer touristische Todtnau te lopen en daar de zetellift naar hogere gebieden te nemen. Je kan daar richting Gisiboden lopen waar je , alweer met grandioos uitzicht, iets kunt nuttigen... Terug aangekomen bij de zetelliftbaan kan je alternatief ook ervoor kiezen om af te dalen met de spectaculaire Rodelbaan! Dit MOET je eigenlijk ECHT doen! Om hiervan te bekomen zijn er de romantische terrasjes beneden aan de voet van de kerk in Todtnau...
  De 4u durende wandeling in het Zwarte Woud (zuiden ervan) is constant verrassend, qua stille variabel kleurige schoonheid. Zeker iets eten/drinken op het terras van Almgasthaus Knopflesbrunnen. Het prachtige uitzicht is er gratis!Verder, ofwel een ander moment, kiezen om te voet, in mijn geval van het pittoreske dorpje Muggenbrunn, via het nog kleinere Aftersteeg, naar het iets meer touristische Todtnau te lopen en daar de zetellift naar hogere gebieden te nemen. Je kan daar richting Gisiboden lopen waar je , alweer met grandioos uitzicht, iets kunt nuttigen... Terug aangekomen bij de zetelliftbaan kan je alterna...

  Lees het volledige berichtVerberg het volledige bericht
  Gepost door callens joris - 2/10/2011


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Europapark


  Geweldig pretpark met waanzinnige attracties, schitterende inrichting, goede eetgelegenheden, voor klein en groot, iedereen heeft op zijn minst een dag nodig om zijn favorieten uit te proberen

  www.europapark.de in Rust

  Gepost door Verneirt Christophe - 25/09/2011


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • autotrip


  In de buurt van Freudenstad // Bad Peterstal- Griesbach

  zeker met de wagen de SCHARZWALDER HOCHSTRASSE doen naar Baden- Baden


  Op dze route nog meer mogelijkheden voor een dagtrip ( meer - wandelingen )

  Gepost door VAN EYCKEN - 30/08/2011


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Schlussee


  Als je naar het zwarte woud trekt, informeer je dan op voorhand op het internet. Het is er nl. zeer kind-en diervriendelijk, en er is zoveel te doen, dat je op 1 week onmogelijk alles kunt zien of doen. Er wordt heel veel goeds gezegd over de Tittesee, maar het is er ongelooflijk druk en super toeristisch. Een zeer leuk alternatief is een 10-tal km verder gelegen nl. de Schussee. Zeer leuk, vanalles te doen zelfs een aquapark. En veel rustiger.

  Gepost door Van Riel Sandra - 22/08/2011


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Fietsen in de buurt van Freudenstadt


  De "tour de murg" is een prachtige fietsroute die geschikt is voor koersfietsen ( dus bijna volledig geasfalteerde baantjes bergaf richting Rastatt; tot Forbach prima wegen en van daar kan men de trein (met fiets) terug nemen richting Freudenstadt ( dit is dan stijgend en met kindjes ideaal om met trein terug te keren, Dit is gratis met toeristenkaart van hotel).De geoefende fietser kan uiteraard bergop terug;Vanaf Baiersbron kan de geoefende fietser het skigebied in tot aan Kniebis op prima en prachtige geasfalteerde baantjes! Eventjes zoeken maar zeker de moeite waard! Langs de Schwardzwaldhochstrasse terug naar Freudenstadt.
  De "tour de murg" is een prachtige fietsroute die geschikt is voor koersfietsen ( dus bijna volledig geasfalteerde baantjes bergaf richting Rastatt; tot Forbach prima wegen en van daar kan men de trein (met fiets) terug nemen richting Freudenstadt ( dit is dan stijgend en met kindjes ideaal om met trein terug te keren, Dit is gratis met toeristenkaart van hotel).De geoefende fietser kan uiteraard bergop terug;Vanaf Baiersbron kan de geoefende fietser het skigebied in tot aan Kniebis op prima en prachtige geasfalteerde baantjes! Eventjes zoeken maar zeker de moeite waard! Langs de Schwardzwaldhochstrasse terug na...

  Lees het volledige berichtVerberg het volledige bericht

  Foto's voor deze reistip van Zwarte Woud

  Gepost door Hendrik Maes - 14/08/2011


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • kasteel Hohenzollern


  een flinke klim maar zowel kasteel Hohenzollern als 't uitzicht zijn de moeite !

  Gepost door demeester - 13/11/2010


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • knap vakwerkstadje


  Een stadje dat je zeker moet bezoeken is Schiltach. Je vindt er veel vakwerkhuizen. Het hellend marktplein is er door omringd. De uitgewerkte wandelingen lonen ook de moeite. Interessant is ook de geschiedenis van het houtvervoer met vlotten.

  Gepost door Marcel Dielens - 6/11/2010


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Rottenburg


  Indien je in het midden of het noorden van het Zwarte Woud verblijft trek je best een halve dag uit om de stad Rottenburg te bezoeken.

  Gepost door Vuurstaek Richard - 5/09/2010


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Wandelen in het Zwarte Woud


  Wandelen in het Zwarte Woud is een echte aanrader. Bij tijden denk je alleen op de wereld te zijn in de stilte van het woud. Het is gewoon prachtig. Je moet er wel aan denken om drank en eten mee te nemen.

  Gepost door Geukens Jan - 27/07/2010


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Glaswaldsee


  Het donkere kratermeertje Glaswaldsee ligt diep verscholen in het Zwarte Woud maar is een echt pareltje om te vinden, én vooral te zwemmen in het stille roestkleurige water: geen nood als je niet rekende op zwemkledij, puur natuur in de natuur is een zalig verrassende ervaring, en het zijdezachte water biedt een heerlijke verkoeling na een steile zoekklim!

  Gepost door Demyttenaere kristien - 24/07/2010


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • omgeving Muggenbrunn en Todtnau


  Feldberg is snel en makkelijk te bereiken met de wagen vanuit Todtnau. Laat je met de skilift tot boven brengen en een hele dag wandelmogelijkheid met mooie vergezichten ligt in het verschiet.

  In Muggenbrunn, vlak naast de camping ligt een 600m lang 'blote-voeten-pad' dat zeker eens de moeite is om te doen als je vermoeide voeten hebt na een lange, warme wandeldag. Zeer heilzaam en verfrissend!

  Gepost door Niki Miseur - 3/07/2010


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Mummelsee


  Een ritje tot aan de "Mummelsee" is de moeite waard, het is een mooi gelegen meertje hoog in de bergen (1036m). Er zijn leuke legendes verbonden aan dit meer waarover info op het informatiebord. Je kan volledig rond het meertje wandelen, rustbanken langs de oever zijn voorzien. Drank- en eetgelegenheid in een charmant restaurant met mooi uitzicht.

  Gepost door Venqueleir - 1/07/2010


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • middeleeuws stadje Gengenbach


  Het is een aanrader om Gengenbach een bezoekje te brengen. Het is een nog goed bewaard gebleven middeleeuws stadje met 2 fraaie toegangspoorten en een hemelsmooi smal middeleeuws straatje, versierd met veel bloemen ! Je vindt er ook nog een bakkerij met een oven op hout en wiens oveninstallatie is aangedreven door een authentieke watermolen. De kerk is een pareltje voor de kenners van muurfresco's en -schilderijen. De preekstoel is een kunstwerk van gebeeldhouwde kalksteen. !Klein maar aardig stadje.

  Gepost door De Mesmaecker - 20/06/2010


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • glasblazerij


  Glasblazerij van Todtnau loont echt de moeite.Demonstratie met degelijke uitleg en producten mooi voorgesteld.Restaurant op de top van de Schauinsland (nabij Freiburg) is prijs-kwaliteit verhouding uitstekend.

  Gepost door schepens jacqueline - 5/02/2010


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Ludwigsburg


  Om naar (en terug) Ludwigsburg te gaan rijd je door Rheinhessen, de grootst wijnstreek van Duitsland.Het loont echt de moeite voor de liefhebbers om één van de afritten te nemen en in een dorpje wijnboeren te bezoeken. Vb Osthofen of Westhofen (zeer goede wiijncoöperatieve). Prijs -kwaliteit zijn goed tot zeer goed!!

  Succes!


  Gepost door hendrickx dany - 9/01/2010


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • Mercedes-Benz Museum


  Het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart is zeer de moeite waard. Het is een knap gebouw (moderne architectuur) en zelfs voor een niet zo grote autoliefhebber als ik, is de tentoonstelling van de oudste tot de modernste auto's erg leuk om te zien. Schitterend,zelfs!


  Foto's voor deze reistip van Zwarte Woud

  Gepost door Jos Everts - 9/01/2010


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • milieuvignet


  Zorg ervoor reeds in België het milieuvignet, dat in zowat heel de streek van het Zwarte Woud nodig is, te bestellen en te kopen via VAB of Touring want ter plaatse is dat meestal slechts na afspraak of op adressen die niet duidelijk opgelijst staan.

  Gepost door Vanpoucke - 8/01/2010


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

 • winter in het Zwarte Woud


  Toen we aankwamen in Muggenbrunn bij Totdnau was het flink aan het sneeuwen! We zijn de volgende dag meteen langlaufski's gaan huren in het centrum van en zijn voor de eerste keer in ons leven met latten de omgeving gaan verkennen.

  Prachtig!

  En een fijne, sprotieve manier om Het Zwarte Woud te ontdekken!


  Ook het gezellige familiehotel Adler is een echte aanrader. We werden er ongelofelijk hartelijk ontvangen en verwend.

  Gepost door Lies Verheyen - 8/01/2010


     


  Verstuur je reactie

  * verplicht veld

Zoek & Boek

 
(dd/mm/jjjj)

 Zoek zonder datum

Reis je met kinderen?
© Copyright Holidayline, 2000-, All rights reserved. Cloud hosting by Domeinnamen, Website en E-mail dedicated server hosting door COMBELL
Doorsturen naar een vriend

* verplicht veld

Vul de velden hieronder in om deze pagina door te mailen naar een vriend, familielid of collega!

Versturen

Feedback

* verplicht veld

Heb je een opmerking over onze site?

Versturen

Indien je vragen hebt raden wij je aan om eerst onze lijst met Vragen? te raadplegen. Heb je het antwoord daar niet teruggevonden, contacteer ons dan:

Openingsuren callcenter :

maandag 9u - 18u
dinsdag 9u - 18u
woensdag 9u - 18u
donderdag 9u - 18u
vrijdag 9u - 18u
zaterdag 10u - 16u

Holidayline NV
Sint-Jakobsstraat 50-52
8000 Brugge
BelgiëBoek je hotel, transport en extra's in één dossier!Even geduld aub!